Op het water moet u blind kunnen vertrouwen op uw reddingsvest. Daarom zorgt u voor uw reddingsvest en wellicht laat u uw reddingsvest keuren. Maar is het eigenlijk wel nodig om een reddingsvest door een professional te laten keuren? En is een reddingsvest keuren verplicht?
Op ons keuringsstation in Grou, Friesland, zien wij bij het keuren van reddingvesten veel slecht opgevouwen vesten, nadat het reddingsvest per ongeluk is opgeblazen. Ook komt het vaak voor dat de naden van het reddingsvest loskomen.
In beide gevallen is het reddingsvest keuren belangrijk, in de video hierboven kunt u zien hoe wij te werk gaan. Maar er zijn veel meer zaken om op te letten als het gaat om uw reddingsvest.
Daarom leest u in dit artikel:
- Het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest (en het verschil het reddingvest keuren)
- Wat belangrijk is bij het kiezen van een reddingsvest
- Hoe u kunt zorg dragen voor een goede werking van het reddingsvest en daarmee lagere kosten bij het reddingvest keuren
- Verschillen tussen reddingsvesten en waar u rekening mee moet houden
- Wanneer het verplicht is om een reddingsvest te keuren
- Waar u op moet letten bij het laten keuren van reddingsvesten
- De risico’s als u zelf uw reddingsvest keurt
Zwemvest of reddingsvest?
Een drijf hulpmiddel, dat ook wel een zwemvest genoemd wordt, is gemaakt om u te helpen drijven. Hierbij moet u dus zelf de kracht leveren om te zwemmen. Deze vesten zijn gemaakt van vaste materialen, bijvoorbeeld de bekende oranje zwemvesten. Ze worden gebruikt als de kans groot is om in het water te komen, zoals bij surfen. Bij deze zwemvesten kunt u direct aan de buitenkant zien of het vest nog in orde is, meestal zijn ze in elk geval de eerste 10 jaar na de productiedatum goed.
Een reddingsvest draagt u juist als u niet verwacht dat u over boord raakt. Het is een vest van vaste stof met een kraag, of een opblaasbaar vest dat automatisch geactiveerd wordt.
Reddingsvesten zorgen er niet alleen voor dat iemand blijft drijven, maar zorgen ook dat iemand op zijn rug wordt gekanteld bij bewustzijnsverlies. Mocht iemand bewusteloos raken, dan is diegene zelf niet meer in staat om te drijven, of om een reddingsvest te activeren. Een reddingsvest geeft in die situaties dus veiligheid en overlevingskansen.
Als iemand onverwacht in het water valt, dan is diegene niet voorbereid op de situatie. Door plotselinge verschillen in temperatuur kan er een cold shock ontstaan, waardoor iemand gaat hyperventileren en gedesoriënteerd raakt. Ook de beste zwemmers zijn dan niet meer in staat zelf te zwemmen. Als iemand te lang in het water ligt, zullen er onderkoelingsverschijnselen ontstaan. Het reddingsvest zorgt dat iemand niet hoeft te zwemmen om boven water te blijven, waardoor hij meer warmte bij zich houdt.
Een ander gevaar is dat er lucht onder de kleding kan ontstaan. Meestal ontstaat die luchtbel bij de rug (denk aan jassen, zeilpakken, regenjassen, etc.) waardoor men zelfs voorover komt te liggen, met het gezicht in het water. Het is dan belangrijk om een reddingsvest te hebben dat de drenkeling automatisch rechtop kantelt, zodat de ademhaling doorgaat. Dit zorgt ervoor dat de kans op overleven veel groter is bij bewusteloos overboord slaan.
De KNRM wijst op het belang van het dragen van een reddingsvest en zegt dat dit de overlevingskansen van een drenkeling vier keer zo groot maakt.
Kosten reddingsvest: let op de kosten voor het keuren
Wij adviseren altijd om een zwemvest te kiezen die past bij uw situatie en gebruik. Hierbij moet u rekening houden met de manier waarop het reddingsvest geactiveerd wordt en de kracht waarmee iemand boven water wordt gehouden. Als u de kosten vergelijkt, kijk dan niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar de kosten van het reddingsvest keuren. Door goed onderhoud blijft de veiligheid gegarandeerd en gaat het vest langer mee.
Vraag vrijblijvend een offerte aan om te ontdekken wat de kosten van keuring van uw reddingsvest zijn, bij ons keuringsstation in Friesland.
Een goede werking
Bij reddingsvesten kunt u niet aan de buitenkant zien of het vest nog in orde is. Bij bepaalde soorten reddingsvesten kan er roest ontstaan aan de binnenkant, waardoor u er niet meer op kunt vertrouwen dat het vest goed werkt. Dit is ook iets wat wij vaak tegenkomen tijdens het keuren van reddingsvesten. Om te zorgen dat u erop kunt vertrouwen dat dit automatische systeem goed blijft werken, is het dus belangrijk om het reddingsvest regelmatig te laten keuren.
Verschillen tussen reddingsvesten
Er zijn grofweg twee soorten automatische reddingsvesten.
- Een automaat met zouttablet;
- Een hydrostatische druk release.
Welke geschikt is voor u, hangt af van de situatie. Een automaat met zouttablet heeft een smeltcapsule die oplost bij contact met water. Hij gaat af als het vochtig wordt, of als het in het water valt. Voordeel van deze vesten is dat ze goedkoper zijn om te laten keuren en om onderdelen te vervangen. Nadeel is dat deze vesten af kunnen gaan bij alle soorten vocht. Dus ook als het erg vochtig is in de boot, als er veel regenwater op komt, als er een plens zeewater op komt, of als u langdurig buiten staat in natte weersomstandigheden.
Een hydrostatische druk release is een systeem dat werkt op waterdruk. Dit gaat pas af als u 10 cm in het water valt. Deze reddingsvesten zijn wat duurder in aanschaf, maar kunnen altijd gedragen worden, in alle weersomstandigheden. Het reddingsvest kan altijd aan boord blijven en het gaat nooit zomaar af, waardoor u het vest minder vaak hoeft te laten keuren. Bij de hydrostatische druk release zit de cilinder in het reddingsvest geïntegreerd, hierdoor blijft deze altijd beschermd.
Beide automatische vesten hebben ook een koord waarmee het systeem zich opblaast, mocht de automaat weigeren. Daarnaast hebben ze een mondstuk om het vest met de mond op te blazen en een mogelijkheid om de lucht eruit te laten als er te veel lucht in zit.
Welk capaciteit van reddingsvest moet u kiezen?
Hoe hoger het vermogen, hoe makkelijker een vest u op uw rug draait bij zware kleding of zware omstandigheden.
Over het algemeen geldt:
- Kies een 150 Newton reddingsvest voor binnenwater en kanalen en als u dicht bij de kant bent.
- Kies een 275 Newton reddingsvest voor open zee en verre reizen, of bij slecht weer en zware (luchtdichte) kleding en laarzen.
Reddingsvest keuren verplicht?
In Nederland is het niet verplicht om je reddingsvest te laten keuren voor de pleziervaart. In de beroepsvaart moeten reddingsvesten elk jaar gekeurd worden. Bij de reddingsvesten voor de pleziervaart wordt wel geadviseerd om het reddingsvest iedere twee jaar te laten keuren. Lees er alles over in het binnenvaartpolitieregelement.
Reddingsvest keuren, waar moet u op letten?
In ons keuringsstation in Grou, Friesland, keuren wij veiligheidsmiddelen, waaronder reddingsvesten. Bij de keuring kijken we naar de staat van de cilinder en het zouttablet. De cilinder wordt gedemonteerd, gewogen en gecontroleerd op corrosie. Een zouttablet heeft een houdbaarheidsdatum en wordt ook altijd gecontroleerd: is het tablet nog in orde en niet verpulverd? Kan het tablet het mechaniek naar behoren activeren?
Ook de automaat wordt gecontroleerd, hij wordt getest en het veiligheidskapje wordt bekeken, zodat hij niet zomaar af kan gaan. Het snijmes in het mechanisme zorgt ervoor dat de zegel in de cilinder wordt opengebroken als het tablet oplost in water.
Alle reddingsvesten krijgen een druktest, om te zien of er geen lek in het vest zit. Dit is essentieel om de goede werking van het reddingsvest te garanderen. Ook controleren we eventuele automatische lichtjes en de batterijen.
Mocht er iets mis zijn met uw reddingsvest, dan kunnen wij dit meestal zelf repareren en bespaart u kosten van een nieuw reddingsvest. Net als bij het keuren van reddingsvlotten, krijgt u ook bij het keuren van uw reddingsvest een bewijs van keuring.
Zelf een reddingsvest keuren
Moet een reddingsvest door een professional worden gekeurd of kan u dat ook zelf doen?
Het kan zijn dat uw reddingsvest per ongeluk is opgeblazen of dat u het zelf wilt nakijken. Laat het reddingsvest dan door een professional weer opvouwen. Voorkom het risico dat het verkeerd opgevouwen wordt. Door een draaiing of door omgekeerd opgevouwen te worden, kan het reddingsvest zich niet goed opgeblazen, waardoor de veiligheid niet wordt gegarandeerd.
Soms zien onderdelen er voor het oog ook nog prima uit, maar zijn ze in werkelijkheid niet meer in goede conditie. Het is vaak lastig om dit onderscheid zelf te maken. Een professionele keurder weet waar hij op moet letten en wanneer alle onderdelen van het reddingsvest in goede conditie zijn.
Wij kunnen uw reddingsvest voordelig keuren. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.
Peerbolte Lifesaving heeft 40 jaar ervaring in het keuren van reddingsvlotten en reddingsvesten in Friesland.
Wij zijn een erkend en gecertificeerd bedrijf en doen keuringen voor zowel beroepsvaart als pleziervaart.
Wilt u uw reddingsvest laten keuren? Of heeft u vragen over keuren of onderhoud? Neem contact met ons op, we zien u graag tegemoet.
Misschien heeft u zelf nog een goede tip voor het verlengen van de levensduur van reddingsvesten. Laat hieronder uw tip achter, zodat anderen hier ook van kunnen leren!